.

onsdag 1 maj 2013

Palazzo PittiPalazzo Pitti är ett renässanspalats i Florens. Det ligger på den södra sidan av floden Arno i närheten av Ponte Vecchio.
Palazzo Pitti innehåller flera museer av olika slag, ett konstgalleri, Galleria palatina med mästerverk av RafaelTizian med flera, Appartamenti monumentali, Galleria d'arte moderna med verk av Macchiaioli och andra specialiserade museer, Museo degli Argenti, tillägnat brukskonst och Galleria del costume, det största museum tillägnat den italienska modet samt även ett porslinsmuseum, Museo delle porcellane, och ett transportmuseum, Museo delle carrozze.
Kärnan i det nuvarande palatset är från 1458 och var ursprungligen residens för bankenmannen Luca Pitti. Det köptes av familjen Medici 1539 som officiellt residens för de härskande familjerna i Storhertigdömet Toscana. Palatset användes under sent 1700-tal av Napoleon Bonaparte. En kort tid var palatset det viktigaste kungliga slottet i det förenade Italien. Slottet och dess inventarier skänktes till det italienska folket av kung Viktor Emanuel III  1919. Idag är slottet öppet för allmänheten och utgör med sin praktfulla interiör en av Florens största konstgallerier. Idag inrymmer det flera mindre samlingar förutom de av familjen Medici.
Bling

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.