.

lördag 3 maj 2014

Gucci

Råkade se att det finns ett Gucci museum i Florens. Har en favoritparfym av detta märke ( som den parfymnörd jag är =) Då kan jag ju inte låta bli att ta med lite historia om det, även om det inte går så långt bakåt i tiden. 

Museet finns i byggnaden  Palazzo della Mercanzia. 



som grundades 1308 på platsen för en gammal romersk teater, med utsikt över Piazza della Signoria.

Gucci är ett italienskt modehus inom couture och prêt-à-porter, grundat 1921 av Guccio Gucci i Florens. Modehuset/lädermakeriet är ett av världens starkaste lyxmärken och kontrolleras av Pinault Printemps Redoute-gruppen. Historien om Gucci har alla ingredienser – kändisar, familjeintriger, till och med mord. Gucci är framförallt kända för sina exklusiva väskor men har ett brett sortiment som omfattar det mesta inom mode och accessoarer och sträcker sig ända till hundleksaker och tapeter.

Guccis inriktning var ursprungligen sadelmakare, men på 1930-talet tillkom väskor och resgods. 1947 lanserades "Bamboo" den väska med bambuhandtag som tillsammans med en loafer med betselspänne kommit att bli företagets designikon. Vid mitten av 1960-talet var Gucci ett av världens mest glamorösa varumärken och man expanderade utomlands och öppnade butiker i städer såsom Hongkong och Tokyo 





Modehuset är väldigt känt för det klassiska beigea GG-monogrammet där det ena G:et alltid ses i rättvinkel medan det andra är upp och ner. Detta för att loggan alltid skall se likadan ut hur eller varifrån man än ser den. Monogrammet ritades av Guccis son Aldo 1933 och har prytt väskor, skor och andra exklusiva varor genom åren. Diverse kungligheter, societeter har under tiderna synts med modehusets exklusiva varor och detta har varit bidragande till Guccis framgång. 
  
Bland dessa kan stjärnor som Grace Kelly, Peter Sellers och Audrey Hepburn nämnas.
Första prêt-à-porter-kollektionen visades i Milano i slutet av 1970-talet. På 1990-talet upplevde modehuset en renässans när designern Tom Ford kom in i bilden och presenterade satängskjortor, mohairjackor och tajta sammetsbyxor i hipstermodell. Ford lämnade Gucci 2004. I dag är Frida Giannini designer med ansvar för prêt-à-porter-kollektionerna och accessoarerna. Gucci har i nuläget 136 butiker världen över.

Gucci äger också ett par andra klädesmärken, såsom Bottega Veneta och Alexander McQueen.

Bling

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.