.

lördag 3 maj 2014

Frans I:s Saltkar


Frans I:s saltkar är ett skulpturalt konstverk av den italienske guldsmeden och skulptören Benvenuto Cellini, utfört 1539-1543 för den franske kungen      
Huvudpersonerna i saltkaret, som mäter ca 16 cm i höjd, är härskaren över vattnet, Neptunus, och en formskön jordnymf med utdragna extremiteter och proportionellt litet huvud, vilket tyder på inflytande från manierismen. Cellini skriver i sin självbiografi att han gav jordnymfen "det behag och den tjuskraft min konst var i stånd att åstadkomma". Saltkarets båda figurer är gjutna i massivt guld, och själva karet har bland annat emaljarbeten, ädelstenar och förgyllningar.
Cellini påbörjade detta guldsmidesarbete i sin ateljé i närheten av Via Giulia i Rom, men fullbordade det i Frankrike för Frans I, som hade gjort sitt hov i Fontainebleau till det viktigaste centrumet för konstnärlig verksamhet norr om Alperna.

Vid en spektakulär kupp den 11 maj 2003 stals saltkaret från Kunsthistorisches Museum i Wien, och återbördades först 21 januari 2006. Konstverket beräknas ha ett värde motsvarande cirka 445 000 000 kr (oktober 2005).

Bling

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.