Prinsesstårtan :)) ?

lördag 3 maj 2014

Benvenuto Cellini


född 1 november 1500 i Florens, död 14 februari 1571 i Florens, var en florentinsk guldsmed, skulptör, medaljgravör och äventyrare vars skrytsamma och underhållande självbiografi (författad 1558-1562 publicerad 1728 ) utgör en ovärderlig redogörelse för livet i renässansens Italien. I biografin skriver han om hur han ljuger, skryter och mördar.
Benvenuto Cellini fick beställningar från kejsare, kungar, påvar och prinsar och var känd i hela Italien. Han verkade först i Florens och Rom, där han bland annat verkade som påvens stämpelsnidare. Han skall en gång fått fly från staden för mord på en medtävlare och hölls även en tid fången i Castel Sant'Angelo för tillgrepp av ädelmetall ur påvens skattkammare. Senare uppehöll sig Cellini vid Frans I:s hov i Fontainebleau. Hans mest berömda arbete från den tiden är ett saltkar i guld -->Klick

Han gjorde även en kolossalbyst av Cosimo den store, som idag finns i Florens, och en byst av Bindo Altovito, som finns i Boston. Ett av Cellinis mer berömda arbeten är den stora bronsskulpturen av  Perseus  med Medusas huvud 


ett lidelsefullt arbete i tidig manieristisk stil, uppställd i Loggia de' Lanzi. Det finns även ett stort marmorkrucifix, vitt på svart grund, bestämt för hans egen gravvård, men som nu finns i Escorial, Spanien.

Bland hans mynt, medalj och medaljongarbeten finns den berömda Leda och svanen i guld. 

                         Louis Hector Berlioz

född 11 december 1803 i La Côte-Saint-André, Isère, död 8 mars 1869 i Paris, var en fransk klassisk kompositör under romantiken. Hans mest kända verk är möjligen Symphonie fantastique uruppförd 1830. 

Men det som skulle bli hans första stora opera, var operan om Benvenuto Cellini, opus n:o 23, som var färdigt 1838.

Hans musik finns också i flera filmer, bla.
den här -->Klick

när det här med stillhet, skrivande och sinnesro, inte riktigt vill infinna sig. 
Utan blir något helt annat  =)  
Musiken spelar stor roll i film, tycker jag.

Bling     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.