Prinsesstårtan :)) ?

lördag 10 november 2012

Hans Holbein d.y

Född ca. 1497 i Augsburg, Bayern Tyskland
Död 1543 i London England.
Tysk konstnär - porträttmålare och hovmålare. 

Holbeins far hade målarverkstad i Augsburg, där han erhöll utbildning. 
Hans Burgkmair 1473 - 1531 ( tysk målare och grafiker ) gjorde stort intryck på Holbein, han influerades genom denne starkt av renässanskonst.
Under en resa till Norditalien 1518 - 1519 fick han tillfälle att studera renässansmåleriet.

1519 blev Hans Holbein och brodern Ambrosius lärjungar hos en målare i Basel. ( Detta år gifte han sig också med en änka som hette Elsbeth Schmid Binzenstock, de fick fyra barn, två döttrar och två söner. Holbein och hans hustru levde åtskilda under många år, och 1532 fram tills Holbeins död 1543 bodde han i London och hon i Basel. Elsbeth uppfostrade barnen ensam och blev till slut så fattig att hon var tvungen att sälja de tavlor som Holbein målat av sin familj )

Hans Holbein blev snart berömd för det arbete han utförde för boktryckarna i Basel. Förutom att han formgav block till träsnitt, målade han porträtt, beställningar till kyrkor, väggmålningar med historiska motiv, tecknade utkast till samtidens populära fasadutsmyckningar i al fresco, tecknade han dessutom vapenbilder och andra förlagor till glasmålningar. 1522 illustrerade han Lutherbibeln, och hans berömmelse spreds över hela Europa.

1521 Målade han  The body of the dead Christ in the thomb
Konstmuseet Basel.
Skildringen av Kristus döda kropp är ovanligt realistisk i ett stadium på väg mot förruttnelse. Måttet är dessutom i naturlig mansstorlek
Denna realism i utförandet, kan man fråga sig hur det kommer sig. Det är en obehaglig syn med den grönaktiga handen med sina beniga, spretande fingrar. Realismen används som stilmedel för att förstärka berättelsen om hur Jesus på jorden som människa uppstod från de döda. Materien, köttet, transformerades och blev ande. Fjodor Dostojevski har sagt om målningen ”Denna målning kan beröva många människor på deras tro ” Han var starkt berörd av målningen och återkom till den i sina skrifter.


Ambassadörerna 1533Han sökte arbete i England. Under sin första vistelse där 1525 - 1528 gynnades han av kretsen kring

Sir Thomas MoreMålning H.Holbein 1527  ( engelsk politiker och författare ) 
vilkens stöd han vunnit genom ett rekomendationsbrev från

Erasmus av Rotterdam.Målning H.Holbein  1523

( Nederländsk humanist ) 

Holbein sysslade mest med porträttmålning. Efter han presenterats för Henrik VIIIMålning H.Holbein 1536


förblev Holbein i den engelske monarkens tjänst fram till sin död. Han tilldelades en rad andra uppgifter också. Från att formge hovets dräkter, silver och juvelsmycken och triumfbågar, till att avporträttera kungens aktuella och blivande gemåler.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.